zondag 29 maart 2015

DIY Bakken van brood

Het is een van de normaalste zaken om naar de bakker (of de supermarkt) te gaan en daar brood te halen. Maar waarom eigenlijk? Zelf brood bakken is namelijk helemaal niet moeilijk. Vooral niet met deze do’s en don’ts. Bovendien kun je dan zelf de ingrediënten kiezen wie jij het allerlekkerst vindt. Met als resultaat het verste en lekkerste brood uit eigen oven. En vergeet vooral de lekkere baklucht door het huis niet!

Maar hoe gaat het brood bakken nou eigenlijk in zijn werk? Hieronder staat een basis broodrecept en daarom dus goed voor de beginnende broodbakker om te oefenen. Dus haal alles in huis en stroop je mouwen maar even op, dan gaan we aan de slag!

Ingrediënten
·         500 gram bloem
·         5 gram gist
·         10 gram zout
·         300 ml lauw water

Bereidingswijze
1. Doe alle ingrediënten in een kom en meng het. 
2. Leg het brood op een werkblad en kneed het deeg. Wanneer je denkt dat het goed is, nog ongeveer 5 minuten langer.
3. Maak van het deeg een bal en leg het in een ingevette kom. Laat het deeg 60 minuten in de kom rijzen. Dek de kom af!
4. Leg het brood weer op een werkblad en druk de lucht eruit en bol het deeg losjes op.
5. Laat het brood 15 tot 30 minuten afgedekt liggen.
6. Leg het brood nu in een rijs-mandje (kom met bebloemde theedoek) met bloem. Leg de goede kant naar beneden.
7. Verwarm de oven op 230 graden voor, met een broodbaksteen of graniettegel. De laatste tien minuten zet je de lege ovenschaal op de bodem van de oven om mee te verwarmen.
8. Laat het brood nogmaals 45 tot 65 minuten rijzen. Als het deeg een beetje terug veert als je het met je vinger aanraakt, is het goed genoeg gerezen.
9. Snijd het brood aan de bovenkant met een scherp mes in en leg het op de hete steen. Doe in de mee verwarmde schaal wat ijsblokjes. Besproei na twee minuten het brood en de zijwanden van de oven met wat water.
10. Na 20 minuten kan je de oventemperatuur verlagen naar 200 graden. Haal de schaal uit de oven. Bak het brood nog 20 minuten gaar en goudbruin en laat het afkoelen op een rooster.


Wanneer je bakt met een broodmachine:
·         225 ml warm water (45°C)
·         2 eetlepels suiker
·         1 theelepel gist
·         4 eetlepels olie
·         400 gr meel
·         1 theelepel zout

1. Doe het water, de suiker en de giste in de bakpan van de broodmachine. 
2. Wacht 10 minuten tot het gist gaat oplossen en schuimen. 
3. Olie, bloem en zout toevoegen. Kies het basismenu en start de broodbakmachine.

En smullen maar!

zaterdag 28 maart 2015

Is brood gezond of ongezond?

Wij als Nederlanders zijn echte broodeters. Brood behoort tot één van onze basisvoedingsmiddelen. Wie is er nou niet opgevoed met een broodje hagelslag of pindakaas? Dagelijks eten wij als Nederlanders zeker twee keer per dag brood. Per jaar komt dat neer op een bruto-verbruik van 60 kilo per persoon! Maar de laatste jaren wordt er flink in het goede broodimago gesneden.

Broodsoorten
Waardoor komt het nou dat het imago van het brood zo onder druk komt te staan? Volgens het Voedingscentrum is er niks mis mee, behalve dat we er te weinig van eten. De volgende broodsoorten komen we geregeld tegen.
  • Wit brood
  • Tarwe brood
  • Volkoren brood
  • Meergranen brood
  • Roggebrood
  • Zuurdesembrood 
  • Speltbrood
Waarom brood?
Waarom eten wij nou eigenlijk brood? Simpel, het bevat veel belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben. In brood zit vooral vitamine B. Vitamine B heeft een positief effect op je zenuwstelsel, huid en spieren. Calcium is goed voor de opbouw van sterke botten en tanden en ijzer helpt bij het vervoer van zuurstof door het lichaam. Het vormt een onderdeel van de rode bloedlichaampjes. Magnesium vormt een belangrijk onderdeel voor de stofwisseling en zink helpt bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en verbetert ons immuunsystemen. Om het theoretische stukje compleet te maken vormt brood ook een belangrijke bron van kalium. Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk. Genoeg redenen om aan de broodnodige voedingsstoffen te komen!

Supermarktbrood: ongezond?

Maar geldt dit nou voor alle broden? Neem nou het supermarktbrood. Van de buitenkant ziet het er fantastisch uit. De binnenkant is een ander verhaal. Jammer genoeg wordt het brood volgepropt met hulpstoffen wat wel door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid veilig word bevonden. Over smaak valt niet te twisten, maar over gezondheid wel. Toch blijkt het brood niet veel ongezonder te zijn dat het brood van de bakker om de hoek. Er zitten misschien wat hulpstoffen in voorverpakt brood, maar dat mag de broodpret niet drukken toch? Eén ding is zeker, supermarktbrood heeft een totaal andere smaak dan bij de echte bakker!

Broodalternatieven
Er zijn heel veel broodalternatieven. Ga bijvoorbeeld eens naar een ouderwetse bakker en vraag hem om zijn meest pure brood. Of haal je boodschappen eens bij de biowinkel. Een totaal andere smaakbelevenis staat dan op je te wachten. Misschien ook wel leuk: bak zelf je brood! Dan weet je zeker wat erin zit en authentieker dan dat zul je het brood niet krijgen.

Is brood gezond of ongezond? 

Is brood slecht? Volgens velen wel, maar volgens het voedingscentrum zeker niet. Er zit misschien verschil in broodkwaliteit, maar er zitten belangrijke voedingsstoffen in die we dagelijks nodig hebben. Brood behoort immers tot de basis in ons voedingspatroon. Of je brood wilt eten is natuurlijk je eigen keuze. Maar voor de echte broodliefhebbers onder ons: blijf het gewoon lekker eten! 

Bijna Pasen!

Pasen… Dan denken wij natuurlijk allemaal aan een overheerlijk paasontbijt! Tijdens Pasen wordt er door Nederlanders altijd enorm uitgepakt wat betreft het ontbijt en de lunch/brunch. Bij Pasen horen heerlijke broodjes en beleg, maar natuurlijk mogen de eieren niet ontbreken!

Met Pasen vieren christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Dit gebeurde op de derde dag na zijn kruisiging. Wij vieren Pasen op zondag en maandag, vandaar dat de termen Paaszondag en Paasmaandag ook wel gebruikt worden. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente, op z’n vroegst 22 maart.

Maar welke associatie heeft de paashaas met Pasen? Dit heeft verder geen Bijbelse bedoening. Konijnen en hazen zijn het symbool voor vruchtbaarheid. De vruchtbare haas is een teken van de lente.

PaasontbijtTijdens het paasontbijt worden er verschillende soorten brood geserveerd. Dit kan verschillen in harde en zachte broodjes. Ook kan ervoor gekozen worden om zelf broodjes te bakken.
Denk er de komende week eens goed over na hoe uw ideale broodmandje wordt samenstelt voor het paasontbijt. Welke soorten broodjes zou jij graag op tafel willen zien?
Daarnaast mag het broodbeleg niet ontbreken bij een lekker ontbijt. Pasen en eieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf een eiersalade te maken met vers bereide eieren of gewoon lekker een eitje te koken.
Ook is een vers glaasje jus d’orange bij iedereen favoriet tijdens het ontbijt. Het geel/oranje sap is een heerlijke voorjaarskleur en past natuurlijk erg mooi op je paastafel.
Tot slot, wat er zeker niet mag ontbreken op de paastafel, zijn de overheerlijke roomboter croissants. Want zeg nou zelf, wat is een paasontbijt zonder croissants? En trek nou eens een keer niet zo’n blik open, maar bereid zelf verse croissants. Je zult ervaren hoe heerlijk dit is! Heerlijk warm uit de oven en smullen maar.


Alvast een smakelijk eten voor de Pasen! 


vrijdag 27 maart 2015

Bammetjes historie - brood geschiedenis

Welkom op de blog van Broodkruimelz.

Even voorstellen; wij zijn 4 leuke, gemotiveerde, vrolijke, gezellige, brood smullende studenten die de minor Communicatie volgen aan het Saxion. Voor het vak online communicatie verzorgen wij een blog en een Facebook pagina. Ons onderwerp is, zie naam, brood. Feitjes, weetjes, info, tips, geschiedenis, kortom; alle broodnodige informatie.

Broodgeschiedenis 
Ff een stukje broodgeschiedenis van onze lekkere bammetjes. Want waar komen ze nou eigenlijk vandaan?
Brood komt al eeuwen in onze voedingsmiddelen voor. Duizenden jaren geleden jaagden de mannen en verzamelden de vrouwen. De vrouwen verzamelden knollen, vruchten, zaden en wortels van wilde granen. Om de honger destijds te stillen, kauwden ze op zaden. Zaden vermengt met speeksel zorgt ervoor dat de zaden zacht worden. Dit werd later gedaan met water waardoor er een soort pap ontstond. Van deze pap maakten ze dan weer een dikke koek van die in de zon werd gedroogd of in gloeiende stenen werd gebakken.

Op een gegeven moment ontdekte een Egyptische slaaf dat brood kon rijzen. Briljante man! Zijn taak was om iedere dag vers brood te bakken. Hij ontdekte dat als hij restjes van de broodpap van de vorige dag toevoegde aan de nieuwe broodpap, de broden veel luchtiger waren en veel lekkerder smaakten. Het recept werd dus weer aangepast.

In de tijd van de Romeinen werd door de bakker zijn initialen in het brood gezet zodat iedereen kon zien welke bakker het brood had gebakken. De broden van de Romeinen leken op de pizza’s van nu.

In Nederland bakte iedereen zijn eigen brood totdat in de Middeleeuwen de eerste bakkers zich vestigden. Voor het bakken van onze broden werd rogge gebruikt, dit was goedkoop en werd door de lagere standen en boeren gebruikt. De rijken aten brood dat van tarwe werd gebakken.

Pas in de 19e eeuw werd gist ontdekt waar wij vandaag de dag onze broden mee bakken. Of beter gezegd: waar de bakker op de hoek zijn broden mee bakt die wij vervolgens op komen halen op ons fietsje.


Genoeg broodgeschiedenis voor vandaag. In onze andere blogs vinden jullie alles over Pasen, of brood gezond of ongezond is en voor de doe-het-zelvers onder ons; hoe je een brood bakt.

dinsdag 24 maart 2015

Welkom

Wekelijkse broodnodige informatie voor mensen die er niks van bakken.