vrijdag 27 maart 2015

Bammetjes historie - brood geschiedenis

Welkom op de blog van Broodkruimelz.

Even voorstellen; wij zijn 4 leuke, gemotiveerde, vrolijke, gezellige, brood smullende studenten die de minor Communicatie volgen aan het Saxion. Voor het vak online communicatie verzorgen wij een blog en een Facebook pagina. Ons onderwerp is, zie naam, brood. Feitjes, weetjes, info, tips, geschiedenis, kortom; alle broodnodige informatie.

Broodgeschiedenis 
Ff een stukje broodgeschiedenis van onze lekkere bammetjes. Want waar komen ze nou eigenlijk vandaan?
Brood komt al eeuwen in onze voedingsmiddelen voor. Duizenden jaren geleden jaagden de mannen en verzamelden de vrouwen. De vrouwen verzamelden knollen, vruchten, zaden en wortels van wilde granen. Om de honger destijds te stillen, kauwden ze op zaden. Zaden vermengt met speeksel zorgt ervoor dat de zaden zacht worden. Dit werd later gedaan met water waardoor er een soort pap ontstond. Van deze pap maakten ze dan weer een dikke koek van die in de zon werd gedroogd of in gloeiende stenen werd gebakken.

Op een gegeven moment ontdekte een Egyptische slaaf dat brood kon rijzen. Briljante man! Zijn taak was om iedere dag vers brood te bakken. Hij ontdekte dat als hij restjes van de broodpap van de vorige dag toevoegde aan de nieuwe broodpap, de broden veel luchtiger waren en veel lekkerder smaakten. Het recept werd dus weer aangepast.

In de tijd van de Romeinen werd door de bakker zijn initialen in het brood gezet zodat iedereen kon zien welke bakker het brood had gebakken. De broden van de Romeinen leken op de pizza’s van nu.

In Nederland bakte iedereen zijn eigen brood totdat in de Middeleeuwen de eerste bakkers zich vestigden. Voor het bakken van onze broden werd rogge gebruikt, dit was goedkoop en werd door de lagere standen en boeren gebruikt. De rijken aten brood dat van tarwe werd gebakken.

Pas in de 19e eeuw werd gist ontdekt waar wij vandaag de dag onze broden mee bakken. Of beter gezegd: waar de bakker op de hoek zijn broden mee bakt die wij vervolgens op komen halen op ons fietsje.


Genoeg broodgeschiedenis voor vandaag. In onze andere blogs vinden jullie alles over Pasen, of brood gezond of ongezond is en voor de doe-het-zelvers onder ons; hoe je een brood bakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten