Welkom op de blog van
Broodkruimelz.
Even voorstellen; wij zijn 4 leuke,
gemotiveerde, vrolijke, gezellige, brood smullende studenten die de minor
Communicatie volgen aan het Saxion. Voor het vak online communicatie verzorgen
wij een blog en een Facebook pagina. Ons onderwerp is, zie naam, brood.
Feitjes, weetjes, info, tips, geschiedenis, kortom; alle broodnodige
informatie.
Broodgeschiedenis
Ff een stukje broodgeschiedenis
van onze lekkere bammetjes. Want waar komen ze nou eigenlijk vandaan?
Brood
komt al eeuwen in onze voedingsmiddelen voor. Duizenden jaren geleden jaagden
de mannen en verzamelden de vrouwen. De vrouwen verzamelden knollen, vruchten,
zaden en wortels van wilde granen. Om de honger destijds te stillen, kauwden ze
op zaden. Zaden vermengt met speeksel zorgt ervoor dat de zaden zacht worden.
Dit werd later gedaan met water waardoor er een soort pap ontstond. Van deze
pap maakten ze dan weer een dikke koek van die in de zon werd gedroogd of in
gloeiende stenen werd gebakken.
Op
een gegeven moment ontdekte een Egyptische slaaf dat brood kon rijzen.
Briljante man! Zijn taak was om iedere dag vers brood te bakken. Hij ontdekte
dat als hij restjes van de broodpap van de vorige dag toevoegde aan de nieuwe
broodpap, de broden veel luchtiger waren en veel lekkerder smaakten. Het recept
werd dus weer aangepast.
In
de tijd van de Romeinen werd door de bakker zijn initialen in het brood gezet
zodat iedereen kon zien welke bakker het brood had gebakken. De broden van de
Romeinen leken op de pizza’s van nu.
In
Nederland bakte iedereen zijn eigen brood totdat in de Middeleeuwen de eerste
bakkers zich vestigden. Voor het bakken van onze broden werd rogge gebruikt,
dit was goedkoop en werd door de lagere standen en boeren gebruikt. De rijken
aten brood dat van tarwe werd gebakken.
Pas
in de 19e eeuw werd gist ontdekt waar wij vandaag de dag onze broden
mee bakken. Of beter gezegd: waar de bakker op de hoek zijn broden mee bakt die
wij vervolgens op komen halen op ons fietsje.
Genoeg broodgeschiedenis voor
vandaag. In onze andere blogs vinden jullie alles over Pasen, of brood gezond
of ongezond is en voor de doe-het-zelvers onder ons; hoe je een brood bakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten