zaterdag 28 maart 2015

Is brood gezond of ongezond?

Wij als Nederlanders zijn echte broodeters. Brood behoort tot één van onze basisvoedingsmiddelen. Wie is er nou niet opgevoed met een broodje hagelslag of pindakaas? Dagelijks eten wij als Nederlanders zeker twee keer per dag brood. Per jaar komt dat neer op een bruto-verbruik van 60 kilo per persoon! Maar de laatste jaren wordt er flink in het goede broodimago gesneden.

Broodsoorten
Waardoor komt het nou dat het imago van het brood zo onder druk komt te staan? Volgens het Voedingscentrum is er niks mis mee, behalve dat we er te weinig van eten. De volgende broodsoorten komen we geregeld tegen.
  • Wit brood
  • Tarwe brood
  • Volkoren brood
  • Meergranen brood
  • Roggebrood
  • Zuurdesembrood 
  • Speltbrood
Waarom brood?
Waarom eten wij nou eigenlijk brood? Simpel, het bevat veel belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben. In brood zit vooral vitamine B. Vitamine B heeft een positief effect op je zenuwstelsel, huid en spieren. Calcium is goed voor de opbouw van sterke botten en tanden en ijzer helpt bij het vervoer van zuurstof door het lichaam. Het vormt een onderdeel van de rode bloedlichaampjes. Magnesium vormt een belangrijk onderdeel voor de stofwisseling en zink helpt bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en verbetert ons immuunsystemen. Om het theoretische stukje compleet te maken vormt brood ook een belangrijke bron van kalium. Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk. Genoeg redenen om aan de broodnodige voedingsstoffen te komen!

Supermarktbrood: ongezond?

Maar geldt dit nou voor alle broden? Neem nou het supermarktbrood. Van de buitenkant ziet het er fantastisch uit. De binnenkant is een ander verhaal. Jammer genoeg wordt het brood volgepropt met hulpstoffen wat wel door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid veilig word bevonden. Over smaak valt niet te twisten, maar over gezondheid wel. Toch blijkt het brood niet veel ongezonder te zijn dat het brood van de bakker om de hoek. Er zitten misschien wat hulpstoffen in voorverpakt brood, maar dat mag de broodpret niet drukken toch? Eén ding is zeker, supermarktbrood heeft een totaal andere smaak dan bij de echte bakker!

Broodalternatieven
Er zijn heel veel broodalternatieven. Ga bijvoorbeeld eens naar een ouderwetse bakker en vraag hem om zijn meest pure brood. Of haal je boodschappen eens bij de biowinkel. Een totaal andere smaakbelevenis staat dan op je te wachten. Misschien ook wel leuk: bak zelf je brood! Dan weet je zeker wat erin zit en authentieker dan dat zul je het brood niet krijgen.

Is brood gezond of ongezond? 

Is brood slecht? Volgens velen wel, maar volgens het voedingscentrum zeker niet. Er zit misschien verschil in broodkwaliteit, maar er zitten belangrijke voedingsstoffen in die we dagelijks nodig hebben. Brood behoort immers tot de basis in ons voedingspatroon. Of je brood wilt eten is natuurlijk je eigen keuze. Maar voor de echte broodliefhebbers onder ons: blijf het gewoon lekker eten! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten