vrijdag 3 april 2015

Broodje aap.

“Hij laat zich de kaas niet van het brood eten.” “Dat komt voor de bakker.” “Dat gaat als warme broodjes over de toonbank.”  En “Dat is een broodje aap”. Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord! Het zijn spreekwoorden over brood die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. 
Hebben jullie hier ook wel eens van gehoord? “Veel graantjes maken een brood.” “De een zijn dood is de ander zijn brood.” “Het brood uit de mond stoten.” En niet te vergeten; “kruimels zijn ook brood!” Zo zijn er nog honderden broodspreekwoorden die door de eeuwen heen uit de ‘duim gezogen’ zijn. Zowel bekend als onbekend onder ons. 


Ontstaan spreekwoorden, broodje aap?

Hoe zijn deze spreekwoorden nou ontstaan? Geen idee. Niemand weet het precies. Spreekwoorden gaan meestal van mond tot mond. Iemand verteld iets grappig en dat wordt onthouden en doorverteld. In vrijwel ieder land en in elke taal zijn spreekwoorden ontstaan. Dit zijn vaak spreuken die op een soort waarheid berusten over dagelijkse dingen. Velen daarvan zijn heel oud, maar toch blijven we ze gebruiken. Ze worden expres kort en vaak rijmend geschreven, zodat ze makkelijk te onthouden zijn. Ooit opgevallen? "Dat is een broodje aap" , "dat komt voor de bakker." zijn dan wel kort, maar in dit geval niet rijmend! 

Naar alle waarschijnlijkheid zijn ook veel spreekwoorden ontstaan uit de oude (ambacht) beroepen. Ze werden zo vaak gebruikt dat ze op den duur gebombardeerd zijn tot een spreekwoord. Bijvoorbeeld: “Dat komt voor de bakker” of “Daar heeft de bakker zijn wijf doorgejaagd” (teveel gist gebruikt, daardoor zijn er gaten ontstaan).

Spreekwoorden zijn niet meer weg te denken in ons kikkerlandje. Al generaties lang leren ouders het aan hun kinderen. Zelfs op school wordt er aandacht aan besteed, want het vormt een deel van onze volkscultuur. Een spreekwoord wordt nu vaak gebruikt als een ‘wijze les’. “Wie niet horen wil moet voelen!”


Broodje aap verhaal?

Maar is dit bovenstaande nou allemaal een broodje aap verhaal? We zullen er nooit achter komen. Niemand weet of het verhaal ook echt zo gebeurd is. Het zijn spannende, extreme of komische gebeurtenissen die zouden zijn beleefd door mensen die wij nooit hebben gekend. De kans is groot dat er wel een kern van waarheid in zit, maar er door de jaren heen het een broodje aap verhaal is geworden. Toch zijn er door de eeuwen heen een paar mooie bakkers- en broodspreekwoorden gecreĆ«erd zijn waar we trots op kunnen zijn! Een broodje aap moeten we dan maar voor lief nemen. 
Dat is een broodje aap spreuktegel

Nieuwsgierig naar meer eventuele broodje aap?? brood spreekwoorden? Klik dan op de broodje aap link!:)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten