donderdag 23 april 2015

Streekbroden deel 3

Deze week alweer het laatste deel van de streekbroden. Deze week zullen de provincies Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland voorbij komen.


Streekbroden Overijssel
Een specialiteit uit de streek Salland in Overijssel is het eierbrood. Door de toevoeging van eieren krijgt het brood een luchtig effect en is het brood geel gekleurd. Ook is er aan dit brood citroenrasp en kaneel toegevoegd dat zorgt voor de aparte smaak en aroma. Daarnaast kent Overijssel de Oberländer. Dit is een broodsoort waarin veel rogge is verwerkt. Door de toevoeging van karnemelk krijgt het brood een lichtzure smaak. De Twente roggestoet is een op de vloer gebakken brood. Deze wordt gebakken met een combinatie van rogge- en tarwebloem. Tot slot de bekende krentenwegge. Vroeger was deze alleen bekend in de streek Twente, maar tegenwoordig is de krentenwegge ook ver daarbuiten erg bekend.


Streekbroden Utrecht
Utrecht staat bekend om haar ossenbroodjes. Deze langwerpige broodjes zijn gevuld met krenten en rozijnen. De Sint-Nicolaas of tollentijnbroodjes zijn kleine witte bolletjes, die vroeger speciaal werden gebakken op de feestdag van Sint Nicolaas van Tollentijn. Ook Utrecht kent haar eigen krentenbrood, Spakenburger krentenbrood. Daarnaast kent Utrecht nog twee broodsoorten. Het vloertarwe brood uit de Lopikerwaard, dit is bruinbrood op de ovenvloer gebakken van 2/3 tarwemeel en 1/3 tarwebloem. Het tweede soort is het Utrechtse volkorenbrood, deze wordt gemaakt van een ‘slappe deeg’ waarin veel vocht is verwerkt.



Streekbroden Zeeland
De provincie Zeeland kent het palingbroodje. Zoals de naam van dit broodje al doet vermoeden is er in dit broodje een moot paling verwerkt. Doordat het graat nog in de paling zit, is het aan te bevelen de palingbroodjes te eten alsof men een mondharmonica in de mond neemt. Het kruidbrood is een broodsoort die afkomstig is uit de streek tussen Middelburg en Westkapelle. De vulling van het brood bestaat uit sukade met anijszaad en een klein beetje foelie of nootmuskaat. Tot slot de bolussen of jikkemienen. Dit zijn licht kleverige broodjes met een kaneelsmaak.


Streekbroden Zuid-Holland
Tot slot de provincie Zuid-Holland. Deze provincie kent maar liefst vijf verschillende broodsoorten. Het ‘Haags ontbijt’ is een ontbijt met meerdere soorten kleine, luxe broodjes speciaal gebakken voor het zondags ontbijt en voor kinderpartijtjes. De krentenkater is een krentenbroodje in de vorm van een duivekater. Timpen is een langwerpig krentenbroodje goed gevuld met krenten, rozijnen en gekonfijte vruchten. Daarnaast kent de provincie Zuid-Holland het broodsoort Rotterdammers. Dit is een krokant brood dat op de plaat wordt gebakken. Oorspronkelijk komt dit brood uit Rotterdam, maar tegenwoordig hebben ook veel bakkers buiten Rotterdam dit broodsoort in hun assortiment. Tot slot de kruid- of bloedbroodjes. Door de toevoeging van rommelkruid hebben deze broodjes een rode kleur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten