Deze week
alweer het laatste deel van de streekbroden. Deze week zullen de provincies
Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland voorbij komen.
Streekbroden Overijssel
Een
specialiteit uit de streek Salland in Overijssel is het eierbrood. Door de
toevoeging van eieren krijgt het brood een luchtig effect en is het brood geel
gekleurd. Ook is er aan dit brood citroenrasp en kaneel toegevoegd dat zorgt
voor de aparte smaak en aroma. Daarnaast kent Overijssel de Oberländer. Dit is
een broodsoort waarin veel rogge is verwerkt. Door de toevoeging van karnemelk
krijgt het brood een lichtzure smaak. De Twente roggestoet is een op de vloer
gebakken brood. Deze wordt gebakken met een combinatie van rogge- en
tarwebloem. Tot slot de bekende krentenwegge. Vroeger was deze alleen bekend in
de streek Twente, maar tegenwoordig is de krentenwegge ook ver daarbuiten erg
bekend.
Streekbroden Utrecht
Utrecht staat
bekend om haar ossenbroodjes. Deze langwerpige broodjes zijn gevuld met krenten
en rozijnen. De Sint-Nicolaas of tollentijnbroodjes zijn kleine witte
bolletjes, die vroeger speciaal werden gebakken op de feestdag van Sint
Nicolaas van Tollentijn. Ook Utrecht kent haar eigen krentenbrood, Spakenburger
krentenbrood. Daarnaast kent Utrecht nog twee broodsoorten. Het vloertarwe
brood uit de Lopikerwaard, dit is bruinbrood op de ovenvloer gebakken van 2/3
tarwemeel en 1/3 tarwebloem. Het tweede soort is het Utrechtse volkorenbrood,
deze wordt gemaakt van een ‘slappe deeg’ waarin veel vocht is verwerkt.
Streekbroden Zeeland
De provincie
Zeeland kent het palingbroodje. Zoals de naam van dit broodje al doet vermoeden
is er in dit broodje een moot paling verwerkt. Doordat het graat nog in de
paling zit, is het aan te bevelen de palingbroodjes te eten alsof men een
mondharmonica in de mond neemt. Het kruidbrood is een broodsoort die afkomstig
is uit de streek tussen Middelburg en Westkapelle. De vulling van het brood
bestaat uit sukade met anijszaad en een klein beetje foelie of nootmuskaat. Tot
slot de bolussen of jikkemienen. Dit zijn licht kleverige broodjes met een
kaneelsmaak.
Streekbroden Zuid-Holland
Tot slot de
provincie Zuid-Holland. Deze provincie kent maar liefst vijf verschillende
broodsoorten. Het ‘Haags ontbijt’ is een ontbijt met meerdere soorten kleine,
luxe broodjes speciaal gebakken voor het zondags ontbijt en voor
kinderpartijtjes. De krentenkater is een krentenbroodje in de vorm van een
duivekater. Timpen is een langwerpig krentenbroodje goed gevuld met krenten,
rozijnen en gekonfijte vruchten. Daarnaast kent de provincie Zuid-Holland het
broodsoort Rotterdammers. Dit is een krokant brood dat op de plaat wordt
gebakken. Oorspronkelijk komt dit brood uit Rotterdam, maar tegenwoordig hebben
ook veel bakkers buiten Rotterdam dit broodsoort in hun assortiment. Tot slot
de kruid- of bloedbroodjes. Door de toevoeging van rommelkruid hebben deze
broodjes een rode kleur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten