Pain de France
France (Frankrijk): flesje wijn, Eiffeltoren, mannetje met baret en een stokbroodje. Typisch Frankrijk.
France (Frankrijk): flesje wijn, Eiffeltoren, mannetje met baret en een stokbroodje. Typisch Frankrijk.
Pain (brood) is
voor de Fransen net zo belangrijk als voor ons Nederlanders. Pain de France bestaat in vele variaties, maar hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn
allemaal dagvers. De bakkers bakken dagelijks verschillende soorten en
hoeveelheden brood. De gemiddelde hoeveelheid brood dat een fransman per dag
eet, ligt rond de 300g.
Net als in
Nederland kent Frankrijk ook verschillende broodvariaties. Denk bijvoorbeeld
aan de croissant, het chocoladebroodje, stokbrood of broden met iets extra’s
zoals bijvoobeeld rozijntjes, hazelnoten, abrikozen of vijgen.
Stokbrood feitje
Een
stokbrood is een stokbrood zou je zeggen. Maar is dat nou ff net niet het
geval. Een baguette is namelijk niet zomaar een stokbrood. Een baguette heeft
een bepaalde lengte, gewicht en dikte.
Om
verwarring te voorkomen als we lekker op vakantie gaan naar Frankrijk en ’s ochtends
met onze slippertjes en korte broek met t-shirt bij de bakker staan: doorgaans
worden de volgende gewichten aangehouden (kan echter per regio verschillen):
Een pain : 400g
Een baguette: 200-250g
Een bâtard: 250g (maar is korter dan een baguette)
Een ficelle: 100-120g
Hebben we
dat ook weer helder.
Mini woordenboek - Pain de France
De bakker = le
Boulanger
De bakkerij = la
boulangerie
Een brood = un
pain
Een broodje = un
petit pain
Een stokbrood = une
baguette
Een croissant = un
croissant
Een broodje ham = un
sandwich au jambon
Het is voor de bakker = l'affaire
est dans le sac
Zijn brood verdienen = gagner
sa vie
Brood op de plank hebben = avoir
ce qu'il faut pour vivre
Als warme broodjes over de
toonbank vliegen = se
vendre comme des petits pains
Geen opmerkingen:
Een reactie posten