donderdag 16 april 2015

Pain de France

Stokbrood


Pain de France
France (Frankrijk): flesje wijn, Eiffeltoren, mannetje met baret en een stokbroodje. Typisch Frankrijk.

Pain (brood) is voor de Fransen net zo belangrijk als voor ons Nederlanders. Pain de France bestaat in vele variaties, maar hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn allemaal dagvers. De bakkers bakken dagelijks verschillende soorten en hoeveelheden brood. De gemiddelde hoeveelheid brood dat een fransman per dag eet, ligt rond de 300g.
Net als in Nederland kent Frankrijk ook verschillende broodvariaties. Denk bijvoorbeeld aan de croissant, het chocoladebroodje, stokbrood of broden met iets extra’s zoals bijvoobeeld rozijntjes, hazelnoten, abrikozen of vijgen.

Stokbrood feitje
Een stokbrood is een stokbrood zou je zeggen. Maar is dat nou ff net niet het geval. Een baguette is namelijk niet zomaar een stokbrood. Een baguette heeft een bepaalde lengte, gewicht en dikte.

Om verwarring te voorkomen als we lekker op vakantie gaan naar Frankrijk en ’s ochtends met onze slippertjes en korte broek met t-shirt bij de bakker staan: doorgaans worden de volgende gewichten aangehouden (kan echter per regio verschillen):
            Een pain :         400g
            Een baguette:   200-250g
            Een bâtard:       250g (maar is korter dan een baguette)
            Een ficelle:       100-120g
Hebben we dat ook weer helder.


Mini woordenboek - Pain de France 
De bakker = le Boulanger
De bakkerij = la boulangerie
Een brood = un pain
Een broodje = un petit pain
Een stokbrood = une baguette
Een croissant = un croissant
Een broodje ham = un sandwich au jambon
Het is voor de bakker = l'affaire est dans le sac
Zijn brood verdienen = gagner sa vie
Brood op de plank hebben = avoir ce qu'il faut pour vivre
Als warme broodjes over de toonbank vliegen = se vendre comme des petits pains




Geen opmerkingen:

Een reactie posten