In bijna alle landen wordt er brood gegeten. Toch is bijna
geen enkel brood hetzelfde. Toeristen die Nederland bezoeken en voor de mensen
die zich vestigen in Nederland is het vaak eventjes slikken als het om onze
broodcultuur gaat. Zo kent namelijk elk land zijn eigen broodspecialiteit.
Hieronder staan wat buitenlands brood op een rij.
Buitenlands brood in Europa
Als ik zeg wat is het broodspecialiteit in Frankrijk? Wat zeggen jullie dan? Velen van jullie zullen het wel weten! Frankrijk is het land van de stokbrood en de heerlijke croissants. Wanneer je op vakantie gaat in Frankrijk dan ontkom je niet aan deze heerlijke broodspecialiteiten.
Hoe zit dat met Duitsland? De Duitse bakkers laten het niet
bij een paar varianten, maar kennen ontzettend veel soorten, typen en vormen!
Roggebrood is bij verre wel het meeste populaire broodsoort in Duitsland. Zelfs
het roggebrood kent weer veel verschillende varianten.
Onze zuiderburen België zijn befaamd om het overheerlijke
suikerbrood. Daarnaast vind je in België een groot aantal specialiteiten onder
andere Antwerpse boterpistolets, rogge verdomme en boterkoeken.
Italië is beroemd om zijn focaccia. Ieder dorp heeft zijn
eigen focaccia. Er bestaat dus geen een type focaccia. Daarnaast is er natuurlijk
nog de heerlijke ciabatta!
Tsoureki, dit is een traditioneel Grieks paasbrood wat
meestal versierd wordt met een aantal gekookte eieren die rood geverfd worden.
Het brood wordt ook wel lambropsomo genoemd, wat ‘lichtgevend brood’ betekent.
Hiermee wordt de wedergeboorte van Christus gesymboliseerd.
In Turkije is het meest bekende brood ongetwijfeld de pide
(Turks brood). Pide is een groot plat en zacht brood dat gebruikt wordt om in
allerlei sauzen, olijfolie enz. te dopen. Klinkt goed, toch?
Ierland kent de specialiteit genaamd barmbrack. Het is een
typisch Iers brood dat vooral met Halloween gegeten wordt. Het is een soort
krentenbrood. Het aparte van dit product is dat de vruchten (rozijnen, krenten)
een dag worden geweekt in de thee.
Als laatste bespreek ik Zweden. Zweden is het land van de
knäckebröd! Knäckebröd betekent in het Nederlands: breekbrood. De naam is te
danken aan het feit dat het brood erg kort en heet wordt gebakken en daarna
wordt gedroogd. Hierdoor bevat knäckebröd bijna geen water en daarom is het ook
zo krokant, breekbaar en lekker!
Conclusie buitenlands brood
Er valt nog zoveel meer te bespreken over buitenlands brood. Over de hele wereld heeft iedereen zijn eigen (buiten) lands. Het blijft bijzonder dat elk land zijn eigen
broodspecialiteit kent. Voor de broodliefhebbers onder ons een tip: sla eens
lekker een andere weg in en geniet van al het lekkers wat andere landen te
bieden hebben! Buitenlands brood is genieten voor onze smaakpupillen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten