zondag 12 april 2015

Streekbroden deel 1

Veel streken in Nederland kent haar eigen broodsoort. Van Twentse krentenwegge tot Fries roggebrood. Ons land kent een rijke variatie aan eigen streekbroden. Elke week zullen er vier provincies met de bijbehorende streekbroden aan bod komen. Vandaag zijn dit Drenthe, Flevoland, Friesland en Gelderland.

Streekbroden Drenthe
De provincie Drenthe staat bekend om haar roggebollen, Zuidlaarder bol, de Drentse stoet en de Galletjes. De Roggebol heeft een ronde en platgedrukte vorm. De Zuidlaarder bol is ook gemaakt van rogge- en tarwebloem maar kent de toevoeging van krenten, rozijnen en kaneel. De Drentse stoet is een op de ovenvloer gebakken brood waarin ook rogge- en tarwebloem is verwerkt. De Galletjes werden vroeger alleen op zon- en feestdagen gebakken en gegeten, dit zijn gevlochten witte broodjes.

Streekbroden Flevoland
Flevoland kent veel verschillende broodsoorten. De boeibollen zijn harde bolletjes voorzien van een laagje glazuur. Het brood ‘Polderbruin’ is een type bruinbrood dat afkomstig is uit Flevoland. Daarnaast kent Flevoland de schoeners, het kavelbrood en de Urker kotterbroodjes, deze broodjes zijn allen voorzien van sesamzaadjes.

Streekbroden Friesland
Waar iedereen aan denkt bij Friesland is natuurlijk het roggebrood. In Friesland heeft roggebrood door de samenstelling en bereidingswijze zijn eigen smaak en karakter gekregen. Stroopbroodjes zijn een zoete Friese lekkernij, dit was vroeger een midwinterbaksel dat alleen gegeten werd tussen Sinterklaas en Driekoningen. De suikerpoffen zijn een traditionele traktatie bij de kraamvisite. De suikerpoffen zijn broodjes bestaande uit een zoete vulling van een mengsel van bruine basterd, roomboter en kaneel. Tot slot het Friese suikerbrood, een delicatesse, gebakken van fijn deeg, waar klontjessuiker met kaneel doorheen gemengd is.
Streekbroden Gelderland
De provincie Gelderland kent twee broodsoorten. De Zutphense Rozijnenmik en het Gelders roggebrood. De Zutphense rozijnenmik is een brood gevuld met erg veel rozijnen, het heeft zelfs zoveel  vulling dat er bijna geen broodkruim te zien is. Het Gelders roggebrood is een roggebroodsoort die in de oven zo’n 15 uur met aflopende temperatuur wordt ‘gebroeid’.


Tot volgende week bij ‘streekbroden deel 2’!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten