donderdag 2 april 2015

Zwart op wit: wit brood

De witte boterham, gebakken met tarwemeel waar de kiem en de zemel geheel uit zijn gezeefd, en bij jong en oud geliefd. Lekker met een gebakken eitje erop, als tosti of even krokant laten worden in een broodrooster.. Mogelijkheden genoeg met wit brood.

Even de geschiedenis van wit brood
Wit brood bestaat al duizenden jaren en werd in de Griekse oudheid gezien als voedzaam. De blankheid van het brood werd door de Grieken, in het Franse hof en in Rome gezien als een kenmerk van puurheid en onderscheid. Het bereidingsproces van bloem voor wit brood was lastiger dan voor bruin brood waardoor wit brood lange tijd duurder was dan bruin brood.

De strijd der broden
In ‘de strijd der broden’ werd aan het einde van de negentiende eeuw wit brood verstoten op nummer 1 door bruinbrood en volkorenbrood. Het bruin- en volkorenbrood zou namelijk gezonder en minder ‘saai’ zijn dan wit brood.

Maar wit brood is helemaal niet saai! Er zijn zelfs variaties binnen de categorie ‘wit brood’. Zo zijn er variaties in de vorm van het brood en de hardheid van de korst. Er is casinobrood, knipbrood, tijgerbrood en busbrood. Een pizzabodem is gemaakt van wit brood en in een krentenbrood zijn krenten toegevoegd aan het wit brood. In de Benelux bestaat een (normaal) wit brood uit tarwebloem, water, gist en zout. Buiten de Benelux bestaat een nog grotere variatie waarin bijvoorbeeld zuurdesem, vruchten, noten of kruiden worden toegevoegd.

Wit brood in de wittebroodsweken?
Ja. Inderdaad. Wit brood in de wittebroodsweken. Het kan niet letterlijker genomen worden. Er wordt in de wittebroodsweken namelijk verwezen naar de eerste 6 weken na het huwelijk. Er heerst dan een feestelijke sfeer die met luxe gepaard gaat. Voor de Tweede Wereldoorlog zou er alleen wit brood gegeten worden, wat destijds werd beschouwd als een luxegoed. Creatief dat er destijds om werd gegaan met het zoeken naar benamingen: de wittebroodsweken.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten