donderdag 16 april 2015

Streekbroden deel 2


Vorige week zijn in mijn blog over streekbroden de provincies Drenthe,  Flevoland, Friesland en Gelderland voorbij gekomen. Deze week zal ik wat meer vertellen over de streekbroden van de provincies Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Noord-Holland.

Streekbroden Groningen
Naast Friesland kent ook de provincie Groningen haar eigen roggebrood soort, namelijk Groninger roggebrood. Dit roggebrood wordt op een bijzonder manier bereid met de ‘zoetpan’, hierin zit een mengsel van roggebrood en stroop. Groninger schoten zijn broodjes gebakken van melkdeeg. Het uiterlijk kenmerkt zich door het groot model puntbroodje. Tot slot kent Groningen het hardbrood. Hardbrood is een houdbaar product en wordt verkocht onder de naam ‘knappertjes’.

Streekbroden Limburg
Naast de Limburgse vlaaien kent Limburg ook een aantal streekbroden. Allereerst het Krombroodje. Zoals het woord al doet vermoeden is dit een broodje met een kromme vorm. De Nonnenvotten zijn in de frituur gebakken broodjes. Voor de naam Nonnenvotten zijn verschillende verklaringen in omloop in Limburg. Ook Limburg kent haar eigen roggebrood, Limburgs roggebrood. Er zijn twee soorten Limburgs roggebrood, namelijk donker en licht. In het donkere roggebrood is alleen roggemeel verwerkt, in het lichte roggebrood is een mengsel van rogge- en tarwemeel en tarwebloem verwerkt. Het Limburgs roggebrood kenmerkt zich door de licht zure smaak. Tot slot het Sterrenbrood. Dit broodsoort is samengesteld uit 1/3 roggemeel, 1/3 tarwemeel en 1/3 tarwebloem. Het is een bijzonder smakelijk broodsoort dat dagenlang zijn versheid behoudt.

Streekbroden Noord-Brabant
De provincie Noord-Brabant kent als streekbrood onder andere het worstenbroodje, ook wel bekend van Roy Donders. Het worstenbroodje is de bekendste broodspecialiteit van Brabant. Vooral tijdens Carnaval en Kerstmis worden er door de Brabanders grote aantallen worstenbroodjes gegeten. Voor de vulling van de broodjes hebben veel bakkers in Brabant hun eigen recept. Het Anijsbrood is een brood met royale toevoeging van boter en eieren waarin ook anijszaad is verwerkt. Het is een specialiteit van de West-Brabanders. Daarnaast kent Brabant ook het broodje genaamd, Mikkemannen. Mikkemannen zijn poppetjes van brooddeeg die in de schoen gestopt konden worden in plaats van speculaas. De Ruitjesmik is een wit brood in bolvorm. De bovenkant van het brood heeft verschillende ruitjes, deze worden met een scherp mesje voor het bakken in het brood gesneden. En ook Noord-Brabant kent haar eigen roggebrood, namelijk Brabants roggebrood. Het is een licht soort roggebrood, die verschillende recepten kent. Tot slot Klontjesmik, het Brabantse suikerbrood. De naam maakt het al duidelijk, in het deeg is een hoeveelheid kleine klontjes suiker verwerkt.

Streekbroden Noord-Holland
De provincie Noord-Holland kent twee soorten krentenbrood, namelijk het West-Fries Krentenbrood en de Hoornse Broeder. Beide broden bevatten veel krenten en een laag basterdsuiker. Daarnaast kent Noord-Holland ook het broodsoort Duivekater, dit is fraai gevormd vloerbrood die wat zoet van smaak is. Het uiterlijk van de Duivekater varieert per plaats van herkomst. De Galles is een vlechtbrood. Dit vlechtbrood kan gebakken worden met of zonder bestrooiing van blauw maanzaad. Tot slot de Flippen. Dit zijn vloerkadetten die speciaal door de Volendamse bakker gebakken worden. zij worden met vier stuks aan elkaar gebakken op de ovenvloer.


Volgende week in het laatste deel streekbroden zullen de overige provincies aan bod komen. Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten