Vorige week zijn in mijn blog over streekbroden de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland en Gelderland voorbij gekomen. Deze week zal ik wat meer vertellen over de streekbroden van de provincies Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Noord-Holland.
Streekbroden Groningen
Naast Friesland kent ook de provincie Groningen haar
eigen roggebrood soort, namelijk Groninger roggebrood. Dit roggebrood wordt op
een bijzonder manier bereid met de ‘zoetpan’, hierin zit een mengsel van
roggebrood en stroop. Groninger schoten zijn broodjes gebakken van melkdeeg.
Het uiterlijk kenmerkt zich door het groot model puntbroodje. Tot slot kent
Groningen het hardbrood. Hardbrood is een houdbaar product en wordt verkocht
onder de naam ‘knappertjes’.
Streekbroden Limburg
Naast de Limburgse vlaaien kent Limburg ook een aantal
streekbroden. Allereerst het Krombroodje. Zoals het woord al doet vermoeden is
dit een broodje met een kromme vorm. De Nonnenvotten zijn in de frituur
gebakken broodjes. Voor de naam Nonnenvotten zijn verschillende verklaringen in
omloop in Limburg. Ook Limburg kent haar eigen roggebrood, Limburgs roggebrood.
Er zijn twee soorten Limburgs roggebrood, namelijk donker en licht. In het
donkere roggebrood is alleen roggemeel verwerkt, in het lichte roggebrood is
een mengsel van rogge- en tarwemeel en tarwebloem verwerkt. Het Limburgs
roggebrood kenmerkt zich door de licht zure smaak. Tot slot het Sterrenbrood. Dit
broodsoort is samengesteld uit 1/3 roggemeel, 1/3 tarwemeel en 1/3 tarwebloem. Het
is een bijzonder smakelijk broodsoort dat dagenlang zijn versheid behoudt.
Streekbroden Noord-Brabant
De provincie Noord-Brabant kent als streekbrood onder
andere het worstenbroodje, ook wel bekend van Roy Donders. Het worstenbroodje
is de bekendste broodspecialiteit van Brabant. Vooral tijdens Carnaval en
Kerstmis worden er door de Brabanders grote aantallen worstenbroodjes gegeten. Voor
de vulling van de broodjes hebben veel bakkers in Brabant hun eigen recept. Het
Anijsbrood is een brood met royale toevoeging van boter en eieren waarin ook
anijszaad is verwerkt. Het is een specialiteit van de West-Brabanders. Daarnaast
kent Brabant ook het broodje genaamd, Mikkemannen. Mikkemannen zijn poppetjes
van brooddeeg die in de schoen gestopt konden worden in plaats van speculaas.
De Ruitjesmik is een wit brood in bolvorm. De bovenkant van het brood heeft
verschillende ruitjes, deze worden met een scherp mesje voor het bakken in het
brood gesneden. En ook Noord-Brabant kent haar eigen roggebrood, namelijk
Brabants roggebrood. Het is een licht soort roggebrood, die verschillende
recepten kent. Tot slot Klontjesmik, het Brabantse suikerbrood. De naam maakt
het al duidelijk, in het deeg is een hoeveelheid kleine klontjes suiker
verwerkt.
Streekbroden Noord-Holland
De provincie Noord-Holland kent twee soorten
krentenbrood, namelijk het West-Fries Krentenbrood en de Hoornse Broeder. Beide
broden bevatten veel krenten en een laag basterdsuiker. Daarnaast kent
Noord-Holland ook het broodsoort Duivekater, dit is fraai gevormd vloerbrood
die wat zoet van smaak is. Het uiterlijk van de Duivekater varieert per plaats
van herkomst. De Galles is een vlechtbrood. Dit vlechtbrood kan gebakken worden
met of zonder bestrooiing van blauw maanzaad. Tot slot de Flippen. Dit zijn
vloerkadetten die speciaal door de Volendamse bakker gebakken worden. zij
worden met vier stuks aan elkaar gebakken op de ovenvloer.
Volgende week in het laatste deel streekbroden zullen de
overige provincies aan bod komen. Tot dan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten